SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Együttműködési megállapodás a gyermekhospice ellátás fejlesztése és oktatása érdekében

Családinet [cikkei] - 2023-10-16
Integrált betegellátási modell, orvosszakmai együttműködés és mobilteam bevezetése és működtetése a gyermek palliatív ellátásban, valamint az orvostanhallgatók, rezidensek és szakápolók képzési lehetőségeinek bővítése is szerepel abban az együttműködési megállapodásban, amelyet most írtak alá a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászai Klinikájának Bókay utcai részlegén. A Semmelweis Egyetem nevében dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ elnöke, klinikai rektorhelyettes, valamint a Tábitha Nonprofit Kft. képviseletében dr. Benyó Gábor, a Tábitha Ház orvosigazgatója látta el kézjegyével a hosszútávú együttműködést fejlesztő szerződést.
Együttműködési megállapodás a gyermekhospice ellátás fejlesztése és oktatása érdekében

Legnagyobb számban a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának betegeit látja el a törökbálinti Tábitha Ház, illetve nekik és családjaik számára nyújt támogatást, szakmai segítséget, életvégi állapotellátást, de sok esetben krónikus betegek időszakos ápolását, kezelését is segítik – mondta el dr. Szabó Attila. A Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a szerződéskötés kapcsán kifejtette, évtizedes kapcsolat fűzi az egyetemet az ország egyetlen működő gyermekhospice házához, amely gyakorlatilag az egyetlen dedikált palliatív hospice ellátást végző intézmény, melynek igazgatója, dr. Benyó Gábor a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának főorvosa is.

Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a graduális képzésben gyermekgyógyászatot hallgatók gyakorlati időt tölthessenek a Tábitha Házban, illetve az egyetemen belül a Gyermekgyógyászati Klinikán kaphassanak ismereteket a gyermekhospice szakterületről.

A megállapodással szeretnék elősegíteni, hogy a posztgraduális, szakképzésben résztvevők ismerjék meg a gyermekgyógyászati ellátásnak ezt a részét, és a másik oldalról az egyetem nagyobb számú és megfelelően magas szakképzettséggel rendelkező, elsődlegesen a gyermekgyógyászati területen dolgozó, annak a szubspecialitásait működtető kollégái segíthetik ezáltal az ottani munkát – emelte ki dr. Szabó Attila.

Magyarországon körülbelül 7500 és 12000 közé tehető azon betegek száma, akiket a gyermek palliatív hospice ellátáson belül indokolt gondozásba venni – mondta el dr. Benyó Gábor. A Tábitha Ház orvosigazgatója kifejtette, a gyermek palliatív és hospice ellátás jelentős részben mentesítő ellátást is jelent: a tartósan otthon gondozott és ápolt, egész napos ellátásra szoruló betegek családjainak nyújtanak mentesítést. Így a testvérekre, egymásra is fókuszálhatnak a szülők. Hozzátette: az ellátottak közt vannak vesebetegek, szívbetegek, anyagcserebetegek a ház falain belül, illetve az otthonápolásban is,  az elhunyt betegek nagy része ugyanakkor onkológiai beteg. “Összességében azonban, ha az ápolási napok számát nézem, akkor azok 80 százalékban mentesítésről szólnak. Segítsünk a családoknak megtartani a saját egységüket, hogy a saját életükkel is tudjanak foglalkozni, és az egészséges testvérrel is tudjanak együtt lenni. Ez is célja a munkánknak. A Tábitha Házban jelenleg öt ágyat finanszíroz a társadalombiztosítás, de egy folyamatban levő fejlesztés keretében várhatóan rövid időn belül megduplázódik az ellátási lehetőség” – mondta el Benyó Gábor.

gyermekhospice együttműködés és megállapodás

A Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara Dubóczky Gergely vezetésével az idei, immár hagyományos budapesti jótékonysági koncertjének a bevételével szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy ez a cél egy további beruházással még teljesebb módon megvalósulhasson. A támogatással egy olyan családi közösségi tér jöhetne létre a Tábitha Házban, ami szaksegítség mellett, de az otthoni körülményekhez leginkább hasonló, intim, családi összejövetelekre alkalmas helyiség kialakítását tenné lehetővé.

A Medikus Zenekar a budapesti jótékonysági koncert előtt november 3-án Veszprémben fellép. Itt is, valamint november 4-én Budapesten, a Zeneakadémián csendül fel Giuseppe Verdi „Requiem” című műve, a Medikus Zenekar mellett a Semmelweis Egyetem Kórus, Veszprém Város Vegyeskara és az ipolybalogi Szent Korona Kórus közreműködésével.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja